esmaspäev, 18. veebruar 2008

2. Õpitud käitumine

Kui ma olen rääkinud sotsiofoobiast, siis olen sattunud olukorda, kus mõtlen kuidas jõuda inimeseni: rääkida nii, et nendeni oleks lihtne jõuda. Teema on olnud huvitav ja küsimusi tekib rohkem, kui oskaks kiiresti ja lihtsalt vastata. Vestlustest on koorunud välja mõningaid ideid.

Loodus on paika pannud teatud kaitsemehhanismid, mis meil peaksid aitama elus kogemuste põhjal paremini elus edasi jõuda. Need kaitsemehhanismid võivad halbade asjade kokkulangemisel hakata meile vastu töötama.

Üheks kaitsemehhanismiks on halbade kogemuste vältimine. Linnastunud ühiskonnas on vältimine osati võimatu. Me oleme sunnitud (peame: sellest sõnast tuleb hiljem üks terve artikkel) käituma ühiskonna süsteemi põhimõtete järgi. Lihtne skeem oleks: lasteaed-> kool-> töökoht-> pereelu.

Iseenest ei ole sellel, et ühiskond töötab teatud põhimõtetel midagi halba. Kuid teatud olukordade vältimine on suht võimatu. Koolivägivallast on olnud eestis päris palju juttu. Kui nüüd võtta, et vägavalla alla sattunud lapse loogiline käitumine on halva olukorra vältimine (looduses loomulik käitumine), siis ei anna ühiskond selleks võmalust.

Kui laps ei otsi abi mujalt, on kaks võimalikku käitumist. Laps astub vastu ja suudab ennast kehtestada: lapsele on see kogemus ebameeldiv, aga seda kompenseerib toimetulek olukorraga. Laps lepib olukorraga: kogemus on halb ja see jääb mõjutama märgatavalt kauemaks.

Võib siinkohal rääkida, et halvad kogemused on vajalikud arenemiseks. Nii see tõesti on selle piirini, kuni negatiivsed kogemused ei hakka piirama arengut.

Sotsiofoobia väljenduseks on kehalised reaktsioonid. Millest see tuleneb? Tegu on pikaajalise õpitud käitumisega. Järjepidevad halvasti lõppenud avalikud/sotsioaalsed olukorrad on järk järgult meie kehale õpetanud, et me neid olukordi väldiks.

Kuna meil ei ole valikut, siis lepime olukorraga ja püüame saada hakkama. Sotsiofoobia kujuneb välja pika ajaga. Me võime hakkama saada stressi ja ebamugavusega pikka aega. Nii võib tulla sotsiofoobia väljakujunemine ootamatult. Ja me ei saa aru, mis toimub.

Kommentaare ei ole: